Stro verhakselen of afvoeren
Het bodemleven, organische stofbalans,en het bodemstructuur van het land vinden wij zeer belangrijk dat dat goed is. Wanneer wij het stro direct afvoeren van het land, dan ontvangen wij direct geld. Maar doen wij het verhakselen over het land dan investeren wij (in) direct in ons bedrijf.
Op deze manier om het te verhakselen breng je de organische stofgehalte van de bodem omhoog. Het levert meer op dan een goede groenbemester.
Het is van belang dat het fijn verhakseld is en gelijk matig verdeeld is over het land. Mocht er sporen of natte plekken op het land zijn, dan trekken wij die eerst los. Vervolgens zorgen wij er voor dat tijdens het groenbemester zaaien dat er een mooie menging komt van het stro en de grond. Zodat het bodemleven en het zuurstof het stro kan bereiken en zo verloopt de vertering sneller. Wanneer dit optimaal gebeurt dan bevordert dit het bodemleven in een hoge mate.
Door deze manier van boeren door het verhakselen van het stro over het land. Verkrijgen wij een vruchtbare bodem met een positief effect voor het natuur en het milieu. En wat weer later terug te zien is in een positief vervolg gewas.
Aardappel teelt 2023
Het was hollen en stilstaan of terwijl horten en stoten begon 2023 de voorjaar werkzaamheden op het land. Door de aanhoudende natte weer werd de gemiddelde pootdata lang niet gehaald.
En op de kalender begon de tijd te dringen, je mist straks gewoon groeidagen waardoor de opbrengst straks lager is.
Waardoor de aardappelen laat gerooid konden worden. Maar doordat er al in oktober grote hoeveelheden regen viel werd het drassig op het land. De regen bleef maar met bakken uit de lucht vallen en daardoor is de grond waarin het gewas groeide zo nat dat de oost gaat rotten in de grond.
Hele delen van het perceel aardappel land stond onder water en het land was onbegaanbaar.
Van de 6.88ha aardappel land konden we er 1.5ha/ 2ha er onmogelijk er uit krijgen (verrot).
Natte omstandigheden
Na een natte herfst aan het geultjes graven om het water van het land te laten lopen en nadien samen uitrusten Jansje en Remco
De maisteelt
Bij boerderij Waenink is deze mais oogst op de leemhoudend zand grond de vroege ras Stabil geoost en op de zand grond de ras Benedictio. Voor de oogsttijdstip wordt bepaalt door de juiste droge stof in de korrel van de maiskolf. Deze inhoud van de korrel moet deegrijp zijn en bevat dan als het hard geel is ongeveer 55% droge stof en met de plant gezamenlijk ongeveer 40% droge stof. De kolf bepaalt de oogsttijdstip dus i.v.m de zetmeel in de korrel. De oogst was voor 1 okt i.v.m de vanggewas wat gezaaid moest worden nadien. De akkers hebben tijdens de oogst geen structuur schade opgelopen en tijdens het groei seizoen is het door de droogte van afgelopen jaar wel beregend om te zorgen dat er een goede kolf ontwikkeling plaats vond. De opbrengst was gemiddeld rond de 50 ton per hectare met een mais hoogte van gemiddeld boven de 350cm hoog. Loonbedrijf Niesink uit Keijenborg gem Bronckhorst heeft met de Claas hakselaar en case tractors met 1 schuifwagen van het merk Kaweco en silage wagens de klus geklaard.
Ik ga wel hen voegen.
Land Spitten
Maiszaaibed in 1 bewerking spitten zaaibedbereiding en direct zaai klaar bij Boerderij Waenink Op dit perceel landbouwgrond heeft vorig jaar aardappelen gestaan. En er was geen enkele structuur schade opgetreden en nadien was er een vanggewas gezaaid. Spitten is een kerende grondbewerking van de bovenste laag van de grond. Waardoor gewasresten compost en mest mooi in de bovenste laag gemengd wordt. Het vanggewas is voordien vernietigt waardoor na het spitten geen enkele graspol boven het zaaibed uit komt. Bij harde ondoordringbare lagen in de bouwvoor is het noodzakelijk om dieper te gaan, dan kun je beter en sneller ploegen. Grond die met een spitmachine is bewerkt is sneller opgewarmd. Hierdoor ontstaat een sneller kieming van zaaigoed.
We gebruiken meerdere manieren om vanggewas te vernietigen
Dit is afhankelijk welk perceel grond het is en welk gewas heeft er voordien gestaan en welk gewas wil men het aankomend seizoen verbouwen. Over dit onderwerp volgt nog meer.
Mechanisch verwijderen vanggewas
Een vanggewas kan mechanisch of chemisch worden verwijderen. Bij mechanische verwijderen maken wij veelal gebruik van schapen om het gewas te verkleinen. In sommige gevallen verkleinen we het gewas eerst door te bloten of te klepelen. Maar we onttrekken nooit het gras van het land voor andere doeleinden te gebruiken. Het vanggewas is bij ons bedoeld als extra hummers voor de grond wat weer een goede bodemleven geeft.
Vervolgens doen we het land vrezen of met een schijveneg het gewas onderwerken met het doel om de afbraak en mineralisatie op gang te brengen.
Om mechanische verwijderen te kunnen toe te passen moet het land wel goed begaanbaar zijn om geen structuur schade te veroorzaken.
En een bijkomend nadeel van mechanische verwijderen is dat er eerder hergroei van onkruiden/ vanggewas kan optreden. Waardoor extra onkruidbestrijding nodig is bij het volgteelt (hoofdteelt).
De eerste week van maart is vroeg voor het doodspuiten van grasland met Roundup. Vorig jaar, toen we een koud voorjaar hadden, doken de gele en oranje akkers pas half april op. ,,De temperaturen zijn hoog geweest en het is droog. Daardoor loopt de natuur voor’’, zegt Emiel Waenink, eigenaar van het grasland aan de Kruisbergseweg.
Het gras is een groenbemester. Het neemt in de winter nuttige stoffen als stikstof en fosfaten op, die anders zouden uitspoelen. Na het doodspuiten wordt het ondergeploegd. Het gras vergaat en geeft de meststoffen weer af aan het volgende gewas op de akker, in dit geval aardappelen. Het doden van het gras kan ook mechanisch, door te frezen. Dan duurt het echter langer voordat het gras verteert en de nuttige stoffen afgeeft. Door Roundup te gebruiken wordt het proces dus versneld.
,,Omdat het land zo droog is willen we niet te lang wachten met het volgende gewas’’, zegt Waenink. ,,Anders is de grond zo droog dat het niet meer aanslaat.’’
De afgelopen jaren ontstond een discussie over het gebruik van Roundup. Biologische boeren en natuurliefhebbers zijn tegen het middel omdat het alles doodt wat op de akkers staat, ook kruiden die tussen het gras groeien. Bovendien is het mogelijk kankerverwekkend. De Europese Unie besloot in 2017, na een lange discussie, het middel voor opnieuw vijf jaar toe te staan. Waenink spreekt van ‘een moeilijke discussie'. ,,Het gebruik van Roundup is niet verboden. Er zijn wel alternatieven, maar of die net zo succesvol zijn? Laat ik er maar niets over zeggen, dat lijkt met het beste.’’
Maak jouw eigen website met JouwWeb